Συνεχίζεται το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών καναλιών για την Ανάβρα

Παρόλο που η σημερινή εικόνα της Ανάβρας δεν είναι αυτή που ήταν μέχρι τις 31-12-2010 –ημέρα σημαδιακή για το μέλλον της γιατί τότε έπαψε να υπάρχει ως αυτόνομη Κοινότητα και ενσωματώθηκε με το νόμο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στο Δήμο Αλμυρού- το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, ελληνικών και ξένων συνεχίζεται και μάλιστα θα λέγαμε με αυξανόμενο ρυθμό. Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από όλες τις κατηγορίες -τηλεοπτικά κανάλια, ελληνικά και ξένα, ραδιοφωνικοί σταθμοί από την Ελλάδα (επαρχία) και το εξωτερικό, έντυπος και ηλεκτρονικός τύπος από όλα τα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο- κάνουν αναφορές στην Ανάβρα και τα έργα ανάπτυξης που έχουν εδώ επιτευχθεί (1991-1994, 1999-2010), μετά από επιτόπια ρεπορτάζ, συνεντεύξεις ή συλλογή στοιχείων από το διαδίκτυο.

Στα πλαίσια αυτά το τελευταίο διάστημα επισκέφθηκαν την Ανάβρα τηλεοπτικά συνεργεία από δύο αθηναϊκά κανάλια πανελλαδικής –και όχι μόνο- εμβέλειας, από τον ΑΝΤ1 και το ΑΛΦΑ.

Το τηλεοπτικό συνεργείο του ΑΝΤ1 με επικεφαλής την δημοσιογράφο ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ παρέμεινε για 3 μέρες (23-25/09/2013) στην Ανάβρα και κατέγραψε στιγμιότυπα από τη ζωή των κατοίκων, μίλησε με τον π. Πρόεδρο της Κοινότητας και Πρόεδρο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ ΔΗΜ. ΧΡ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ, την π. Τεχνική Σύμβουλο της Κοινότητας  ΜΑΧΗ ΚΑΡΑΛΗ, με πολλούς κατοίκους, ακόμη και με τους μικρούς μαθητές (φωτο). Το ρεπορτάζ έχει ήδη προβληθεί στα πλαίσια της εκπομπής «Σε πρώτο πλάνο». (link)

Αρχές Νοεμβρίου (1 και 3) μας επισκέφθηκε τηλεοπτικό συνεργείο του ΑΛΦΑ με επικεφαλής την δημοσιογράφο ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ. Η δημοσιογράφος και οι συνεργάτες της πήραν πλάνα από τη ζωή του χωριού και συνεντεύξεις από τους συντελεστές του έργου (φωτο) που έχει γίνει εδώ, και μίλησαν με κατοίκους του χωριού και κτηνοτρόφους. Η έρευνα εντάσσεται στα πλαίσια της εκπομπής «360ο» και έχει ήδη προβληθεί από το κανάλι με μεγάλη επιτυχία.

 

 

Το γαλλο-γερμανικό κανάλι ARTE στην Ανάβρα

Μέσα στα πλαίσια της απήχησης που έχει ακόμη η μεγάλη ανάπτυξη της Ανάβρας –ιδιαίτερα στην πολύ δύσκολη για την Ελλάδα συγκυρία- κατέφθασε την Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013 στην Ανάβρα συνεργείο του Γαλλο-γερμανικού τηλεοπτικού καναλιού ARTE με σκοπό να πάρει συνέντευξη από τον π. Πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας και Πρόεδρο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ ΔΗΜ. ΧΡ. ΤΣΟΥΚΑΛΑ και να κάνει ρεπορτάζ για το χωριό, την κτηνοτροφία και γενικότερα τη ζωή στο χωριό. Επικεφαλής ήταν η δημοσιογράφος ANJA WALTEREIT και χρέη διερμηνέα έκανε η ελληνίδα δημοσιογράφος ΙΩΑΝΝΑ ΚΟΥΡΕΛΑ.


Μετά τη συνέντευξη οι δημοσιογράφοι συνοδευόμενες από τον Πρόεδρο και τη ΜΑΧΗ ΚΑΡΑΛΗ, π. Τεχνική Σύμβουλο χωρίς αμοιβή της Κοινότητας Ανάβρας και Γραμματέα της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, περιηγήθηκαν το χωριό και τα δημόσια κτήρια (σχολείο, βιβλιοθήκη κλπ) και μετέβησαν στο Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο, όπου τράβηξαν και από εκεί αρκετά πλάνα. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν ποιμνιοστάσια και μίλησαν με κτηνοτρόφους .


Μπορείτε να δείτε το βίντεο απευθείας από την επίσημη ιστοσελίδα του arte.tv εδώ.

 

 

Αθρόες επισκέψεις σχολείων στην Aνάβρα

 Τον τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί πολύ οι επισκέψεις σχολείων όλων των βαθμίδων καθώς και συλλόγων στην Ανάβρα. Σκοπός τους είναι να γνωρίσουν από κοντά και να επιβεβαιώσουν όσα ακούνε και βλέπουν στην τηλεόραση και το διαδίκτυο, και διαβάζουν στις εφημερίδες για το έργο που έχει επιτευχθεί εδώ και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα στους ζοφερούς καιρούς που ζούμε.
Ενας δεύτερος βασικός λόγος –ειδικά για τα σχολεία- είναι η επίσκεψη και γνωριμία με το Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο ΓΟΥΡΑ, όπου τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση σε όλες της τις μορφές: βλάστηση, ζώα, νερό, χώμα και διαχρονική αξιοποίηση όλων αυτών.

Από τις αρχές του χρόνου έχουν επισκεφθεί το χωριό μας σχολεία από τον Αλμυρό, το Νευροκόπι Δράμας, την Κερατέα Αττικής, από το Κάτω Νευροκόπι, την Ιωλκό Βόλου, το Πευκοχώρι Χαλκιδικής, το Καλαμπάκι Δράμας, την Πτολεμαϊδα και έχουν δηλώσει ότι θα μας επισκεφθούν ΚΑΠΗ από τον Κολινδρό και το Αιγίνιο Πιερίας, και σχολεία από την Σπάρτη, την Αγριά Μαγνησίας, το Παλιούρι Χαλκιδικής, τη Φλώρινα, το Βόλο, τη Λάρισα. Στη σελίδα με τη δραστηριότητα μας μπορείτε να δείτε σε πίνακα που έχουμε αναρτήσει περισσότερες πληροφορίες για τα σχολεία, συλλόγους και άλλες οργανωμένες ομάδες που έχουν επισκεφθεί την Ανάβρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επισκέψεις αυτές γίνονται οργανωμένα με τη φροντίδα της Εθελοντικής μας Οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ ως εξής: μετά από e-mail –το επιθυμητό- στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή τηλεφωνική επικοινωνία, αν αυτό δεν είναι δυνατόν, προσδιορίζεται η ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης. Με την άφιξη εδώ της ομάδας (σχολείου, συλλόγου κλπ) γίνεται ομιλία ενημερωτική με προβολή εικόνων από τον Πρόεδρο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και π. Πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας Δημ. Χρ. Τσουκαλά για τα έργα που έχουν γίνει στο χωριό, τα περισσότερα από τα οποία είναι έργα πράσινης ανάπτυξης. Στη συνέχεια γίνεται επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο, εφ’ όσον το επιθυμούν οι επισκέπτες, και ακολουθεί η περιήγηση στο Πάρκο με τη συνοδεία οδηγού. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η επίσκεψη ολοκληρώνεται με γεύμα όπου οι επισκέπτες απολαμβάνουν τα γευστικότατα βιολογικά κρέατα της Ανάβρας.

Για τον πλήρη πίνακα των οργανωμένων επισκέψεων στην Ανάβρα, πατήστε εδώ.

 

Ξεκίνησαν και πάλι οι επισκέψεις - ξεναγήσεις στην Ανάβρα Μαγνησίας

Μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, τώρα που «μπήκε το νερό στο αυλάκι» και γύρισε «ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», ξεκίνησαν και οι οργανωμένες επισκέψεις ομάδων και συλλόγων στο χωριό μας με σκοπό να ενημερωθούν για το «φαινόμενο της Ανάβρας Μαγνησίας», να δουν από κοντά τα έργα και να περιηγηθούν το μοναδικό Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο ΓΟΥΡΑ, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής.

 

Ηδη την περασμένη εβδομάδα υποδεχτήκαμε μια 25μελή ομάδα Κοινοταρχών από την Κύπρο (4-10-2012) ενώ την Κυριακή (7-10-2012) η κεντρική πλατεία του χωριού κατακλύστηκε από 3 πούλμαν που μετέφεραν μέλη δύο συλλόγων από τη Μαραθέα Καρδίτσας από τη μια, και μέλη της Ενωσης Παλαιών Προσκόπων από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης από την άλλη. Μάλιστα η επίσκεψη των τελευταίων στην Ανάβρα είχε και ένα ακόμη σκοπό: μετά την καθιερωμένη ενημέρωση από τον Δημ. Χρ. Τσουκαλά π. Πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας και Πρόεδρο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, οι Παλαιοί Πρόσκοποι Αμπελοκήπων επιβράβευσαν το έργο το δικό του και της συζύγου του και Τεχνικής Συμβούλου χωρίς αμοιβή της Κοινότητας Μάχης Καραλή, με την απονομή αναμνηστικής πλακέτας και αναγορεύοντάς τους επίτιμα μέλη της Ενωσης.

Όπως συνηθίζεται, μετά την ενημέρωση οι οργανωμένες ομάδες (σύλλογοι, σχολεία κ.α.) επισκέφθηκαν το Πάρκο με τη συνοδεία του φύλακα του Πάρκου, και στη συνέχεια γεύθηκαν τα νόστιμα βιολογικά κρέατα στις ταβέρνες του χωριού. Ολοι αποχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί την Ανάβρα, πέρα από τους μεμονωμένους επισκέπτες και 174 οργανωμένες ομάδες (οι 82 είναι σχολεία κάθε βαθμίδας) με συνολικό αριθμό 8248 ατόμων.

Πρέπει για μια ακόμη φορά να τονίσουμε ότι η Εθελοντική Οργάνωση ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ, στη δύσκολη περίοδο της κρίσης που διανύουμε, κάνει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρηθούν τα έργα που έχουν γίνει εδώ και, αν είναι δυνατόν, να εξελιχθούν. Διότι η κατάργηση με το νόμο Καλλικράτη της Κοινότητας Ανάβρας, -μιας Κοινότητας με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα- και η ένταξή της στο Δήμο Αλμυρού είναι καταστροφική σε μια περίοδο που οι περικοπές των οικονομικών των Ο.Τ.Α. είναι μεγάλες.

Είμαστε στη διάθεση όλων όσων θέλουν να επισκεφθούν οργανωμένα το χωριό μας (σχολεία, σύλλογοι, περιβαλλοντικές οργανώσεις), επικοινωνόντας μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">info@anavra-zo.gr

 

 

 

To BBC στην Ανάβρα

Τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές τηλεοπτικό συνεργείο του BBC βρέθηκε στην Ανάβρα για να καταγράψει την πολιτική κίνηση σε μια απομακρυσμένη αλλά τόσο γνωστή γωνιά της Ελλάδας. Επικεφαλής ήταν ο δημοσιογράφος PAUL MASON ο οποίος συνοδευόταν από ένα καμεραμάν και δύο ακόμη γυναίκες δημοσιογράφους, οι οποίες και διευκόλυναν την επικοινωνία με τους κατοίκους της Ανάβρας. Το ρεπορτάζ που έκαναν αφορούσε την ανάπτυξη της Ανάβρας και επίκαιρα θέματα γύρω από τις εκλογές, θα μεταδοθεί δε από την εκπομπή Newsnight του BBC.

Σημειώνουμε ακόμη ότι σήμερα το βράδυ (14-06-2012) θα μεταδοθεί συνέντευξη στη δημόσια Γερμανική Ραδιοφωνία (ARD Bayerischer Rundfunk www.br.de ) του Προέδρου της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και π. Προέδρου της Κοινότητας Ανάβρας, την οποία έδωσε στην δημοσιογράφο Αλκυόνη Καραμανώλη.

Τα γεγονότα αυτά επιβεβαιώνουν για μια ακόμη φορά το ενδιαφέρον ελληνικών και ξένων ΜΜΕ για τα όσα έχουν επιτευχθεί στην Ανάβρα.

 

 

Ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί επισκέφθηκαν την Ανάβρα

Τη Δευτέρα του Πάσχα 16-04-2012 επισκέφθηκαν την Ανάβρα ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας ΧΑΡΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και ο γνωστός Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ΙΩΑΝ. ΤΕΝΤΕΣ με τις συζύγους τους και φίλους. Σκοπός της επίσκεψης να γνωρίσουν από κοντά το έργο που έχει γίνει στην Ανάβρα καθώς και τους συντελεστές του έργου αυτού. Τους υποδέχτηκε ο Δημ. Χρ. Τσουκαλάς, π. Πρόεδρος της Κοινότητας Ανάβρας και Πρόεδρος της Εθελοντικής Οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ.Ζήτησαν να έχουν μια ενημέρωση για τον τρόπο και τη μέθοδο με την οποία έγιναν όλα αυτά. Στη συνέχεια, ο Δημ. Χρ. Τσουκαλάς, μαζί με τη σύζυγό του Μάχη Καραλή, τους ξενάγησαν στο Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής και στις πηγές της Ανάβρας. Έμειναν κατενθουσιασμένοι από αυτά που είδαν και αναρωτήθηκαν γιατί δεν θα μπορούσαν παρόμοια έργα να έχουν γίνει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, έτσι ώστε να μην έχουμε φτάσει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Εφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και υποσχέθηκαν να έρθουν ξανά την Ανάβρα για μια πιο εμπεριστατωμένη επίσκεψη και ξενάγηση.