- Λεπτομέρειες
-
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019 04:04
Σε περίπου ένα χρόνο κλείνουν 10 χρόνια από τότε που έπαψε η Ανάβρα Μαγνησίας να είναι αυτόνομη κοινότητα (31-12-2010). Σε όλο αυτό το διάστημα δεν είχε γίνει στο χωριό το παραμικρό έργο, πέρα από την, υποχρεωτική άλλωστε, αποκομιδή των σκουπιδιών και την καθαριότητα των δημόσιων χώρων –μετά από όχληση και όχι βέβαια καθημερινά, κυρίως σε παραμονές σημαντικών γιορτών (Πάσχα, Χριστούγεννα, πανηγύρι του Ιουλίου κ.α.).
Αυτή η κατάσταση τους τελευταίους μήνες άλλαξε, προς μεγάλη έκπληξη και χαρά πολλών! Αν δεν είχε τελευταία πολυχρησιμοποιηθεί η λέξη –και δεν είχε αποκτήσει διαφορετική σημασία- θα λέγαμε ότι το χωριό μας αποκτά μια «κανονικότητα» (!) με κάποια μικρά έργα που γίνονται εδώ, και τα οποία ανακόπτουν τον κατήφορο που έχει πάρει εδώ και καιρό η Ανάβρα, έργα που φτιάχνουν μιάν άλλη εικόνα και πραγματικότητα.
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα δημοτική αρχή και κυρίως το Τοπικό Συμβούλιο που εκλέξαμε, «έπεσε με τα μούτρα» στη δουλειά και πασχίζει να επαναφέρει την καθημερινότητά μας σε ένα σωστό ρυθμό. Από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου –και όχι δυο βδομάδες πριν τις εκλογές!- βλέπουμε μια δραστηριότητα στο χωριό, εικόνες που τις είχαμε ξεχάσει:
Πρώτον: καθαριότητα πραγματική σε όλο το χωριό, όχι μόνο στη βιτρίνα, την κεντρικά πλατεία, αλλά και σε γειτονιές απόμακρες που είχαν χρόνια να δουν «σκούπα»! Καθαρίστηκαν δρόμοι, πλατείες, πλατώματα, βρύσες μέσα στο χωριό, το πάρκινγκ κ.α. Αναμένουμε αυτό να υπάρξει και για τα δημόσια κτήρια, τα οποία δεν έχουν καθαριστεί ποτέ από το 2010 μέχρι σήμερα!
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον καθαρισμό των δεξαμενών ύδρευσης, που αφορά άμεσα τη δημόσια υγεία. Είχε να γίνει –όπως λένε οι ντόπιοι- από την «εποχή Τσουκαλά».
Δεύτερο: σημαντικό για τη δημόσια υγεία έργο, η αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης, μέσα και έξω από το χωριό.
Τρίτο: αποκατάσταση ζημιών στο εσωτερικό οδικό δίκτυο: «Κλείστηκαν» πολλές λακκούβες που έκαναν δύσκολη τη ζωή των αυτοκινητιστών μέσα στο χωριό, όπως στη Βρυσούλα, στα σπίτια Μπίμπα-Καραχάλιου, κ.α..

Τέταρτο: Πολύ σημαντικές παρεμβάσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο όπως αποκατάσταση ζημιών (λακκούβες), κατασκευή τεχνικών για τη συγκράτηση φερτών υλικών μπάζα), διαγράμμιση με κίτρινη μπογιά –πολύ σημαντικό έργο για την ασφάλεια της οδήγησης τις χειμωνιάτικες μέρες με ομίχλη. Κάτι που και αυτό είχε να γίνει από την «εποχή Τσουκαλά».

Πέμπτο: Εργα συντήρησης και απολύμανσης των κοινοτικών σφαγείων και του περιβάλλοντα χώρου, κάτι που είχε να γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Η σωστή λειτουργία των σφαγείων είναι κομβικής σημασίας για τους κτηνοτρόφους του χωριού μας.
Εκτο: και πολύ σημαντικό: Καθαρίστηκε το Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο, ένα αξιοθέατο του χωριού μας που συγκεντρώνει επισκέπτες όλο το χρόνο, ακόμη και το χειμώνα. Μέχρι τώρα είχε εγκαταλειφθεί από το Δήμο. Με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου –και είναι αξιέπαινος γι’ αυτό- διατηρούσε μια ανεκτή εικόνα.
Τέλος έγιναν ενέργειες για τη συντόμευση της έγκρισης του πίνακα υλοτομίας για τα καυσόξυλα, και ήδη αυτά έχουν διανεμηθεί στους ενδιαφερόμενους.
Για όλα αυτά και για άλλα που γίνονται και θα γίνουν –είμαστε βέβαιοι- οφείλουμε να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε το Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητάς μας και κυρίως τον Πρόεδρο ΚΩΣΤΑ ΚΕΛΑΦΑ, ο οποίος «κτυπάει κάρτα» και κάνει κανονικό μεροκάματο για να υλοποιηθούν όλα αυτά τα έργα. Επίσης τον εντεταλμένο Δημ. Σύμβουλο ΣΤΑΘΗ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΑ που έχει αγαστή συνεργασία με το Τοπ. Συμβούλιο και βοηθά στην υλοποίηση των έργων, και φυσικά το Δήμο Αλμυρού, που αυτή τη φορά δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την Ανάβρα.
Από δω και πέρα θα είμαστε εδώ, μιας και υπάρχει αντικείμενο-, να ενημερώνουμε, να κρίνουμε, να επιδοκιμάζουμε και να απαιτούμε.
Με την ευκαιρία των γιορτών που έρχονται, ευχόμαστε σε όλους και σε όλες
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ Η ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ! |
- Λεπτομέρειες
-
Δημοσιεύθηκε : Δευτέρα, 20 Μαϊος 2019 23:21
Τον περασμένο μήνα Απρίλη η Κοινοτική Βιβλιοθήκη Ανάβρας «Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ Ιατρός» έκλεισε 500 μέρες λειτουργίας. Η υπεύθυνη για τη λειτουργία της Μάχη Καραλή, μετά από συζήτηση που είχε με τα παιδιά/αναγνώστες, αποφάσισαν να το γιορτάσουν. Εστειλαν λοιπόν πρόσκληση και στους δύο γονείς των παιδιών για να βρεθούν όλοι μαζί να γιορτάσουν και να συζητήσουν σχετικά με τη λειτουργία της.
Ετσι την Κυριακή 19 Μαϊου 2019, στο χώρο της βιβλιοθήκης και σε μια ζεστή «οικογενειακή» ατμόσφαιρα, γιορτάσαμε τις 500 ημέρες λειτουργίας της. Η ανταπόκριση ήταν πολύ ικανοποιητική, ήρθαν σχεδόν όλες οι μαμάδες, ένας μπαμπάς και μια γιαγιά (!). Μετά από μια σύντομη ενημέρωση από την κα Καραλή ακολούθησε συζήτηση σχετικά με το σκοπό και τον στόχο που έχει μια βιβλιοθήκη που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Όπως τόνισε η υπεύθυνη, η αγάπη για το εξωσχολικό βιβλίο και την ανάγνωση, πέρα από την ευχαρίστηση που δίνει στον αναγνώστη, ανοίγει ένα παράθυρο στη γνώση, βοηθά το παιδί να έρθει πιο κοντά στο βιβλίο του σχολείου και τη μάθηση και κάνει πιο εύκολο το έργο του δασκάλου.
Οι παρευρισκόμενοι αναγνώρισαν το έργο που γίνεται και πόσο καλό έχει κάνει στα παιδιά τους, και φάνηκαν πρόθυμοι να συνδράμουν όπου χρειαστεί. Ευχαρίστησαν την κα Καραλή, η οποία με τη σειρά της ανέφερε και ευχαρίστησε και όσους έχουν βοηθήσει και βοηθούν όποτε χρειαστεί, όπως τον Στάθη Κουτσιμπέλα (ηλεκτρονικά, lap top), τον Αποστ. Τασούλα (ηλεκτρολογικά κ.α.) και την Κων/να Ταγαράκη που την αναπληρώνει σε περιόδους διακοπών. Η εκδήλωση έκλεισε με γλυκά και αναψυκτικά, προσφορά των Μάχης Καραλή, Μόρφως Τσανή και Σταθούλας Τσαντούρη.
Η Κοινοτική Βιβλιοθήκη «Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ ιατρός» ιδρύθηκε το 2010 με χορηγία της οικογένειας του αξέχαστου γιατρού Δ. Αντωνίου στη μνήμη του. Από τότε λειτουργεί συνεχώς δύο φορές την εβδομάδα χάρις στην εθελοντική παρουσία και προσφορά της Μάχης Καραλή, Ομότιμης Καθηγήτριας ΕΜΠ και γραμματέως της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ. Η βιβλιοθήκη είναι προσανατολισμένη κυρίως στην παιδική και νηπιακή ηλικία και, εκτός από δανειστική, λειτουργεί και ως χώρος δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά. Στις 500 μέρες λειτουργίας της την επισκέφθηκαν 5.109 αναγνώστες από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία οι 4.187 (ποσοστό 94%) ήταν παιδιά, ενώ μόνο οι 292 (ποσοστό 6%) ήταν ενήλικες. Τα βιβλία που έχουν δανειστεί στο διάστημα αυτό είναι 4.954 και τα cds 937.
Τα βασικά προβλήματα της βιβλιοθήκης, όπως αναδείχτηκαν και από τη συζήτηση, είναι η ανανέωση του υλικού σε βιβλία, cds, επιτραπέζια παιχνίδια κ.α. και η προμήθεια αναλωσίμων υλικών (χαρτί, μπογιές, κόλλες, μελάνια κ.α.), αλλά και η αναζήτηση τρόπου για την προσέλκυση ενηλίκων αναγνωστών.
Για το πρώτο θέμα θα μπορούσε να υπάρξει βοήθεια από το Δήμο Αλμυρού, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Ευελπιστούμε ότι με τις επικείμενες εκλογές, ο νέος ή η νέα δήμαρχος, αλλά και το 5μελές πια Τοπικό Συμβούλιο που θα εκλέξουμε –και το οποίο με το νέο νόμο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ έχει αυξημένες αρμοδιότητες- θα κατανοήσει τη μεγάλη σημασία που έχει η βιβλιοθήκη για την τοπική κοινωνία και τα παιδιά μας, και θα μας βοηθήσει.
- Λεπτομέρειες
-
Δημοσιεύθηκε : Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018 12:53
Ηρθανε σε γνώση μας πληροφορίες ότι η Νηπιαγωγός της Ανάβρας κα ΜΑΡΙΑ ΣΥΚΙΩΤΗ χρειάζεται μια σειρά παιδικών βιβλίων που θα την βοηθήσουν στο εκπαιδευτικό της έργο, όμως δεν διαθέτει το απαιτούμενο χρηματικό ποσόν για την αγορά τους. Αμέσως πήραμε απόφαση να διαθέσουμε τα χρήματα αυτά προκειμένου να συνεχίσει το εξαιρετικό, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό της έργο.
Εξάλλου η ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ γι’ αυτό το σκοπό δημιουργήθηκε: να βοηθάει το χωριό όπου και όπως μπορεί, ειδικά τώρα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Διότι μετά την ένταξη της Ανάβρας στο Δήμο Αλμυρού (1-1-2011), δυστυχώς το χωριό μας έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.
Γι’ αυτό και μεις κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διατηρείται μια ανεκτή κατάσταση, όπως π.χ. διατηρούμε σε λειτουργία την Κοινοτική Βιβλιοθήκη – χώρο δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών. Εκεί με την εθελοντική προσφορά της κας ΜΑΧΗΣ ΚΑΡΑΛΗ, τα μικρά παιδιά του χωριού περνούν δυο φορές την εβδομάδα ευχάριστες ώρες με διάφορες δραστηριότητες:, κατασκευές, ζωγραφική, επιτραπέζια παιχνίδια, παιχνίδια στους Η/Υ κ.α. ενώ παράλληλα δανείζονται βιβλία και cds για να τα διαβάσουν στο σπίτι.
Πέρα από αυτό, και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. προσφέρουν εθελοντική εργασία όποτε χρειαστεί, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στη θέση του Δημάρχου, υποκαθιστώντας τις υπηρεσίες του Δήμου, όπου και όσο αυτό είναι δυνατόν.
- Λεπτομέρειες
-
Δημοσιεύθηκε : Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018 17:16

Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018 επισκεφθήκαμε το Ιδρυμα ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ στο Βόλο, και δωρίσαμε 70 μπλούζες (t-shirts) με τον λογότυπο της ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ για να χρησιμοποιηθούν από τους φιλοξενούμενους εκεί, μικρούς και μεγάλους.
Τι είναι όμως οι ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ-Ιδρυμα Κλειστής Περίθαλψης Αυξημένης Φροντίδας βαριά νοητικά Υστερούντων Ατόμων (με δευτερογενείς ψυχιατρικές διαταραχές);
Πρόκειται για έναν πολύ φιλόξενο χώρο που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (1974) και στεγάζει άτομα με ειδικές ανάγκες κάθε ηλικίας (παιδιά, εφήβους και ενήλικες). Το ίδρυμα δημιουργήθηκε από γονείς παιδιών με νοητική στέρηση το 1970. Ηταν ένα δύσκολο εγχείρημα που όμως υποστηρίχθηκε σθεναρά από πολλούς πολίτες της Μαγνησίας αλλά και φορείς. Από το 1992, χάρις στις προσπάθειες του τότε και νυν Προέδρου Αθανάσιου Μπακαλιάνου, το Ιδρυμα δέχεται και φιλοξενεί δια βίου άτομα από τον νομό Μαγνησίας όσο και από τον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο.
Οι υπηρεσίες που προσφέρει είναι εξατομικευμένες και συνίστανται σε ιατρική υπηρεσία, κοινωνική υπηρεσία-προγράμματα κοινωνικοποίησης, ψυχολογική υποστήριξη, μονάδα αυξημένης φροντίδας, εργασιοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, ειδική φυσική αγωγή, θεατρικό παιχνίδι, περιβαλλοντική εκπαίδευση-κηπουρική.
Οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία των φιλοξενουμένων και από δωρεές-χορηγίες φορέων και ιδιωτών.
Κατά την επίσκεψη μας, μας υποδέχτηκαν θερμά ο Πρόεδρος και η υπεύθυνη του ιδρύματος. Μας ευχαρίστησαν θερμά για τη δωρεά που τους κάναμε και μας προσέφεραν γλυκά και καφέ. Παράλληλα μας ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και κυρίως για τις προσπάθειες που κάνουν για να εξασφαλίσουν το απαιτούμενο ποσόν για τις ανάγκες του κάθε μήνα. Πέρα από τους εθελοντές που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες, στο ίδρυμα εργάζονται 30 άτομα, κυρίως νοσηλευτές, γιατροί, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές κ.α.
Στη συνέχεια μας ξενάγησαν στους χώρους του ιδρύματος όπου ήρθαμε σε επαφή και με τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η Πρότυπη Μονάδα Πολυαισθητηριακού Περιβάλλοντος, που άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2017 και δημιουργήθηκε χάρις στην ευγενική δωρεά και πολύτιμη υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Πρόκειται για δύο θεραπευτικούς χώρους με ειδικό σχεδιασμό και τεχνολογικό εξοπλισμό όπου παρέχονται εξειδικευμένες θεραπευτικές επεμβάσεις σε άτομα που διαβιούν εντός και εκτός της δομής.
Φεύγοντας από τις ΑΣΠΡΕΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ πήραμε μαζί μας εικόνες ελπιδοφόρες και αισιόδοξες. Γιατί όταν υπάρχει θέληση, αγάπη και αλληλεγγύη όλα –και οι πιο δύσκολες καταστάσεις- μπορούν να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν. Αξίζει πραγματικά -μέρες που είναι- να υποστηριχθεί αυτή η προσπάθεια.
Κατάθεση στον λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας 201/480458-99
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
τηλ. 24210-66150, 24210-65776, fax 24210-83420
Τ.Θ. 1350 Κεντρικό Ταχυδρομείο Βόλου Τ.Κ. 38110
- Λεπτομέρειες
-
Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 21:37
Να’μαστε πάλι εδώ, ξανά μαζί! Όπως ίσως διαπιστώσατε, εδώ και λίγο καιρό, η ιστοσελίδα μας «εξαφανίστηκε» γιατί πέσαμε θύματα χάκερ. Όμως και πριν από αυτό υπήρξε –για όσους μας παρακολουθούσαν- μια περίοδος αδράνειας και περισυλλογής. Όμως αυτά τελείωσαν. Είμαστε ξανά μαζί! Η ιστοσελίδα μας σιγά-σιγά ξαναστήνεται και μεις αναλαμβάνουμε δράση!
Ολον αυτό τον καιρό ζούσαμε και βλέπαμε πράγματα να συμβαίνουν στο χωριό μας που μας έδιναν –και μας δίνουν- λίγες μικρές χαρές αλλά κυρίως πολλές πίκρες. Κάναμε σιωπηρά, χωρίς να τις δημοσιοποιούμε, πολλές προσπάθειες για να βοηθήσουμε να βελτιωθούν κάποια από τα κακώς κείμενα. Όμως δυστυχώς τίποτα δεν προχώρησε. Κάναμε υπομονή αλλά τώρα το ποτήρι γέμισε και άρχισε να ξεχειλίζει. Είμαστε αποφασισμένοι, σαν απλοί πολίτες-δημότες, να διεκδικήσουμε πια τα δικαιώματά μας.
Σύντομα θα τα πούμε με λεπτομέρειες και για συγκεκριμένα θέματα.
Φίλοι και φίλες,
να είστε καλά!
- Λεπτομέρειες
-
Δημοσιεύθηκε : Τρίτη, 14 Μαρτίου 2017 18:40
Τον τελευταίο καιρό είδαν το φως της δημοσιότητας –ειδικά στο facebook- αναφορές (ρεπορτάζ, βίντεο κ.α.) στο «θαύμα της Ανάβρας», το «πριγκιπάτο της Ελλάδας» κ.α.
Είμαι υποχρεωμένος, απέναντι στην αλήθεια, να δηλώσω ότι δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζεται για το χωριό μας δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή πραγματικότητα. Αφορά στην Ανάβρα Μαγνησίας όπως ήταν μέχρι τις 31-12-2010. Εξάλλου πολλά από αυτά είναι ψευδή και ανυπόστατα, δεν ίσχυσαν ποτέ. Από το 2011, με την κατάργηση της Κοινότητας και την ένταξη της Ανάβρας στο Δήμο Αλμυρού (νόμος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ), πολλά πράγματα έχουν αλλάξει δυστυχώς προς το χειρότερο στο χωριό μας.
Πολλοί φορείς (Τοπ. Αυτ/ση, Πανεπιστήμια, σχολεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α.) και μεμονωμένα άτομα επικοινωνούν μαζί μας για να επισκεφθούν την Ανάβρα, να γνωρίσουν από κοντά το μοντέλο ανάπτυξης (1991-1994, 1999-2010) και να τους ενημερώσουμε σχετικά. Αυτό όμως είναι αδύνατον μιας και σήμερα η Ανάβρα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης σε όλους τους τομείς. Αρα δεν μπορούμε να μιλάμε για παράδειγμα ανάπτυξης, πολύ δε περισσότερο δεν προσφέρεται για παρουσίαση από τα ΜΜΕ.
Γίνεται βέβαια μεγάλη προσπάθεια να συντηρήσουμε και να διατηρήσουμε ό,τι είναι δυνατόν και από την ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ και από τον δραστήριο Σύλλογο των απανταχού Αναβριωτών. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Η απογοήτευση όσων επισκέπτονται το χωριό μας είναι μεγάλη.
Δεν είναι της ώρας να αναζητήσουμε και να αναλύσουμε τα αίτια του θλιβερού αυτού φαινομένου, ίσως αυτή η συνεχιζόμενη εγκατάλειψη που βιώνουμε καθημερινά στην Ανάβρα γίνει μόνιμο αντικείμενο συζήτησης στο μέλλον. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να κάνω αυτή τη δήλωση, αλλά η υπευθυνότητα και η τόλμη που διέκρινε και καθοδηγούσε τις ενέργειές μου μέχρι τώρα μου υπαγόρευσε να το κάνω.
Δημήτρης Χρ. Τσουκαλάς
π. Πρόεδρος Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας
Πρόεδρος Εθελοντικής Οργάνωσης ΑΝΑΒΡΑ-ΖΩ